Star Trek Online

Star Trek Online (http://sto-forum.perfectworld.com/index.php)
-   Graphical and Sound Issues (http://sto-forum.perfectworld.com/forumdisplay.php?f=148)
-   -   Supersampling Anti-Aliasing bugged. (http://sto-forum.perfectworld.com/showthread.php?t=401781)

marctraiderz 09-28-2012 04:42 PM

Supersampling Anti-Aliasing bugged.
 
No way to force Supersampling in this game without having artifacts:

http://www.zeta-aquilae.net/Test/supersamplingbug.jpg

Seems like some weird shadow from other objects on the screen, they move along as I move myself as well. I hope this can be fixed, because I got an awesome Nvidia GTX 670 and I can easily handle Supersampling 8x in this game.

Using Supersampling Transparency Antialiasing is an option but its still not as close as to full SSAA.

Can some dev please look at this? I've already tried both Direct3D9 and 11 (Beta) but no change.


------

Also normal Multi Sampling Anti Aliasing is kinda buggy around the models, perhaps its related to the same problem?

http://www.zeta-aquilae.net/Test/multisamplingbug.jpg
Effect on Direct3D9

http://www.zeta-aquilae.net/Test/multisamplingdx11.jpg
Escalating Effect on Direct3D11


Using latest Nvidia Driver, tried rolling back has no effect. Same happens on my laptop with Nvidia 330M GT.

th3xr34p3r 09-28-2012 04:54 PM

Just got my new build with a 680 4gb will check to see if I'm getting any artifacts the same once I'm patched up and back ingame, thou I have not noticed any on the last build with the 580 1.5gb.

marctraiderz 09-28-2012 08:21 PM

For the devs: Seems to be having something to do with lightning. As soon as i drop everthing to low, then enable Supersampling, and go down the list of graphics settings the distortion around objects happens as soon as i put my shadows on medium or high.

th3xr34p3r 09-28-2012 08:52 PM

Have completed my reinstall and patch up of sto, did some testing in space and ground, as yet I have not run into any artifacts. Have the game maxed out with FXAA etc on in the control pannel, does not mean I won't run into any later on but for now on my end all is stable and working as it should. I will report any issues I come across as they develop on AA.

marctraiderz 09-28-2012 10:38 PM

Quote:

Originally Posted by th3xr34p3r (Post 5885401)
Have completed my reinstall and patch up of sto, did some testing in space and ground, as yet I have not run into any artifacts. Have the game maxed out with FXAA etc on in the control pannel, does not mean I won't run into any later on but for now on my end all is stable and working as it should. I will report any issues I come across as they develop on AA.

No disrespect but i'm not talking about FXAA am I? That technique is totally different and uses post processing rather then what MSAA/SSAA does. In fact, using FXAA will most likely cover the artifacts that I'm seeing, but i dont want to use FXAA because it not only blurs the whole screen (Even if u might not even notice it) it also blurs the UI parts because the game doesnt officially support it. I want my Supersampling to work, if you dont know what it is you might want to google about it. Its a very old but probably best and most pretty AA technique. Just not for everyone because of the GPU processing needs.

I'm mainly directing my post to a dev directly, although I was pretty sure this was a total waste, I did it anyway. If ever a dev responds to a bug report will probably now, because if not I dont see myself reporting any more bugs in the future which could eventually help them as well in that case.

Oh well.

th3xr34p3r 09-29-2012 12:38 AM

Hence why I'm running comparisons and checks with all available AA options on my system so I don't miss anything.

cyrilmak 09-29-2012 06:14 AM

There has always been AA issues since the game was in beta. I've been having boat loads of trouble with my GTX 675M. Don't expect the devs to say or help any. They are good at doing nothing.

marctraiderz 09-29-2012 03:31 PM

Quote:

Originally Posted by th3xr34p3r (Post 5886491)
Hence why I'm running comparisons and checks with all available AA options on my system so I don't miss anything.

Just for the info then

With DX9 u can simply force MSAA8x + Supersampling transparency at 8x with Enhance.

With DX10 u can force MSAA8x + Supersampling 8x with Override.
And use DX10 Compatibility hex code 0x004012C1


By the way, this game is very stubborn with using anything higher then AA 4x as well, the only way to force anything above 4x is to force it through Nvidia Inspector, which is a sloppy thing upon itself because why is MSAA 8x listed at all then? Its just totally bugged.


In any case if you manage to replicate this, I'm sure you can see the same bug as I'm seeing if you walk around Academy for instance outside. Shadows are the thing that make it look buggy around stuff.


This game just needs to get its MSAA fixed properly without artifacts. They may look small, and most people might not even notice it or think its normal shining light at the sides of objects, But i know better. There are also parts (not even specifically pointing at transparent textures) but normal vectors are simply not anti aliased at all but do not show the weird glow effect at the sides.

marctraiderz 10-04-2012 09:04 AM

Small update, it also happens without ANY anti aliasing, still those sharp bright 1 wide white pixels around objects, and some parts dont apply anti aliasing at all.

Has to do with Lightning/shadows. As soon as I turn them down the whole world is perfectly anti aliased.

Can this be looked into devs?

blairbrian 09-03-2014 07:30 AM

And 2 years later?
 
And now it is 2 years later and still when using 8xMSAA or 4xMSAA you get the weird block square looking artifacts, I have it maxed out with a R9 270 and I can use 2xMSAA, But when I select 4xMSAA or 8xMSAA the shadows are just a horrible wreck. I know it sounds absurd to some people that I am complaining about max settings with only 2xMSAA, But the setting is there to be used and I have the FPS to spare so I should be able to use it.


All times are GMT -7. The time now is 02:04 PM.