Career Officer
Join Date: Jun 2012
Posts: 514
No way to force Supersampling in this game without having artifacts:

http://www.zeta-aquilae.net/Test/supersamplingbug.jpg

Seems like some weird shadow from other objects on the screen, they move along as I move myself as well. I hope this can be fixed, because I got an awesome Nvidia GTX 670 and I can easily handle Supersampling 8x in this game.

Using Supersampling Transparency Antialiasing is an option but its still not as close as to full SSAA.

Can some dev please look at this? I've already tried both Direct3D9 and 11 (Beta) but no change.


------

Also normal Multi Sampling Anti Aliasing is kinda buggy around the models, perhaps its related to the same problem?

http://www.zeta-aquilae.net/Test/multisamplingbug.jpg
Effect on Direct3D9

http://www.zeta-aquilae.net/Test/multisamplingdx11.jpg
Escalating Effect on Direct3D11


Using latest Nvidia Driver, tried rolling back has no effect. Same happens on my laptop with Nvidia 330M GT.

Last edited by marctraiderz; 09-28-2012 at 04:52 PM.
Career Officer
Join Date: Jun 2012
Posts: 440
# 2
09-28-2012, 04:54 PM
Just got my new build with a 680 4gb will check to see if I'm getting any artifacts the same once I'm patched up and back ingame, thou I have not noticed any on the last build with the 580 1.5gb.
Click to visit Subspace-Radio
Twitter | Blog | Original Join Date: Dec 2007 | Gaming Setup | Raptr Profile | Gamer DNA
The opinions expressed in my posts are my own views and do not reflect on any other entity(s) or person(s) I may or may not represent at the time.
Career Officer
Join Date: Jun 2012
Posts: 514
# 3
09-28-2012, 08:21 PM
For the devs: Seems to be having something to do with lightning. As soon as i drop everthing to low, then enable Supersampling, and go down the list of graphics settings the distortion around objects happens as soon as i put my shadows on medium or high.
Career Officer
Join Date: Jun 2012
Posts: 440
# 4
09-28-2012, 08:52 PM
Have completed my reinstall and patch up of sto, did some testing in space and ground, as yet I have not run into any artifacts. Have the game maxed out with FXAA etc on in the control pannel, does not mean I won't run into any later on but for now on my end all is stable and working as it should. I will report any issues I come across as they develop on AA.
Click to visit Subspace-Radio
Twitter | Blog | Original Join Date: Dec 2007 | Gaming Setup | Raptr Profile | Gamer DNA
The opinions expressed in my posts are my own views and do not reflect on any other entity(s) or person(s) I may or may not represent at the time.
Career Officer
Join Date: Jun 2012
Posts: 514
# 5
09-28-2012, 10:38 PM
Quote:
Originally Posted by th3xr34p3r View Post
Have completed my reinstall and patch up of sto, did some testing in space and ground, as yet I have not run into any artifacts. Have the game maxed out with FXAA etc on in the control pannel, does not mean I won't run into any later on but for now on my end all is stable and working as it should. I will report any issues I come across as they develop on AA.
No disrespect but i'm not talking about FXAA am I? That technique is totally different and uses post processing rather then what MSAA/SSAA does. In fact, using FXAA will most likely cover the artifacts that I'm seeing, but i dont want to use FXAA because it not only blurs the whole screen (Even if u might not even notice it) it also blurs the UI parts because the game doesnt officially support it. I want my Supersampling to work, if you dont know what it is you might want to google about it. Its a very old but probably best and most pretty AA technique. Just not for everyone because of the GPU processing needs.

I'm mainly directing my post to a dev directly, although I was pretty sure this was a total waste, I did it anyway. If ever a dev responds to a bug report will probably now, because if not I dont see myself reporting any more bugs in the future which could eventually help them as well in that case.

Oh well.

Last edited by marctraiderz; 09-28-2012 at 10:46 PM.
Career Officer
Join Date: Jun 2012
Posts: 440
# 6
09-29-2012, 12:38 AM
Hence why I'm running comparisons and checks with all available AA options on my system so I don't miss anything.
Click to visit Subspace-Radio
Twitter | Blog | Original Join Date: Dec 2007 | Gaming Setup | Raptr Profile | Gamer DNA
The opinions expressed in my posts are my own views and do not reflect on any other entity(s) or person(s) I may or may not represent at the time.
Career Officer
Join Date: Jun 2012
Posts: 514
# 7
10-04-2012, 09:04 AM
Small update, it also happens without ANY anti aliasing, still those sharp bright 1 wide white pixels around objects, and some parts dont apply anti aliasing at all.

Has to do with Lightning/shadows. As soon as I turn them down the whole world is perfectly anti aliased.

Can this be looked into devs?
Ensign
Join Date: Mar 2014
Posts: 7
# 8 And 2 years later?
09-03-2014, 07:30 AM
And now it is 2 years later and still when using 8xMSAA or 4xMSAA you get the weird block square looking artifacts, I have it maxed out with a R9 270 and I can use 2xMSAA, But when I select 4xMSAA or 8xMSAA the shadows are just a horrible wreck. I know it sounds absurd to some people that I am complaining about max settings with only 2xMSAA, But the setting is there to be used and I have the FPS to spare so I should be able to use it.
Captain
Join Date: Jun 2012
Posts: 3,864
# 9
09-03-2014, 08:00 AM
Quote:
Originally Posted by blairbrian View Post
And now it is 2 years later and still when using 8xMSAA or 4xMSAA you get the weird block square looking artifacts, I have it maxed out with a R9 270 and I can use 2xMSAA, But when I select 4xMSAA or 8xMSAA the shadows are just a horrible wreck. I know it sounds absurd to some people that I am complaining about max settings with only 2xMSAA, But the setting is there to be used and I have the FPS to spare so I should be able to use it.
Must eat brains....

A zombie has just arisen! Someone call an exterminator!
Commander
Join Date: Dec 2012
Posts: 260
# 10
09-05-2014, 08:15 AM
Quote:
Originally Posted by lucho80 View Post
Must eat brains....

A zombie has just arisen! Someone call an exterminator!
I'll never quite understand why necro'ing a thread is so frowned upon when it contains numerous suggestions, comments, and information provided by other players.

I supposed he is supposed to repost all of it?

Regardless, thank you lucho80 for your highly informative comment.
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


All times are GMT -7. The time now is 12:58 PM.