Go Back   Star Trek Online > Support > Graphical and Sound Issues
Login

Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
Rihannsu
Join Date: Jun 2012
Posts: 164
For the longest time I always had the strangest issue with sound. I have verified it is only me having this issue, but I am hoping some fellow geeks out there can help me track this issue. It really bugs me that out of the thousands of players that play this game, I am the only one who has ever reported having this problem, so I really want to solve this for myself here. Since it is a problem on my end and not Cryptic, I am placing this under General Discussion and NOT tech issues.

Okay so here is the situation: I have a few headsets I have tried, with the latest being a Logitech G35. On Tribble, I always had an annoying popping sound that seemed to be most effected depending on whatever ambient sound is playing. To best describe it, it seems like someone is taking bubble wrap and slowly popping it right into my eardrums. This ONLY happened on Tribble and NEVER happened on Holodeck. I could play for HOURS on Holodeck and never have this issue, but Tribble would cause this right off the bat. Since it was limited to Tribble for me, I never brought it up here in the forums, but now the issue has transferred to Holodeck as of this patch.

I have tried the following troubleshooting steps:
  1. Before, when I had the issue only on Tribble and not Holodeck, I had verified that the sound settings in-game matched precisely.
  2. I tried turning off Digital Processing in the Audio section of the in-game settings. This made no difference.
  3. In windows, under Playback Devices, I selected my headset, clicked "Configure", the only option was 7.1 Surround, so I left that and clicked Next, then i un-checked all optional speakers, clicked next, made sure Front left and right was checked and surround was not checked, clicked next and finish. This was thanks to tips on Google for folks complaining of similar issues.
  4. I went into properties, clicked the Advanced Tab, and per a tip from others on Google tried downgrading from 44100 Hz to 15000 Hz. Unfortunately this seems to completely disable my sound and mutes the game and whatever else I am working on. The lowest I can select and still get sound from the G35 is 32000, which does not cure the popping issue.
  5. I have ruled out that it is an issue with the G35. This issue has persisted with Plantronics and another USB headset I have also.
  6. I purchased and installed a PCI USB card, to rule out that motherboard processing was an issue. The USB card did not cure the issue. The popping still persists.

At this point I am officially at a loss. Due to my environment it is necessary for me to use headphones, out of respect for others in my household who need to sleep (who the heck DOES that anymore? Sleep is SUCH a waste of time).

If anyone else has any suggestions, I am very open to them. The current OS is Windows 7 Ultimate w/ SP1 and all of the latest updates. The current Logitech gaming software is version 8.40.83, however I find that irrelevant due to other headsets of different makes and brands having the same issue.

At the moment I can mix music, game and do lots of multitasking with sound with no issues. The ONLY times this persists is in Cryptic Games. I have this issue in Neverwinter also, but not as bad. If Cryptic for some reason uses different sound pushing technology on Tribble, and they decided to bring that pushing tech to Holodeck, I really wish ye hadn't, because it is hard to play a game when it sounds like someone is, every 5 seconds, popping bubble wrap right inside your ears.
Fazemladaiya - proven to be THE friendliest guy on the gaming forums.
My Graphic Design Specs. Gaming computer specs coming soon once she is built.
Career Officer
Join Date: Sep 2012
Posts: 2
# 2
05-22-2013, 04:30 AM
I am also having this same issue exactly as you described with a Logitech G930 wireless headset. To be noted when I switch to an older headset with jacks (3.5mm) the popping does not continue.
Commander
Join Date: Oct 2012
Posts: 297
# 3
05-22-2013, 04:33 AM
ive been getting a popping sound out of my left rear speaker since this iteration of sto went onto tribble, and it was only on tribble while the game client was active, even in the background (where sound doesn't play from the game). I reported this, and looky it made its way into holodeck. Right now my game client is minimized and im getting a poping sound every few seconds out of my left rear speaker.
Lieutenant
Join Date: Jun 2012
Posts: 72
# 4
05-22-2013, 04:41 AM
I would try updating your audio drivers if possible. Also are you on a laptop? Is there any performance monitoring software running that measure cpu usage and other stats of the computer?
Ensign
Join Date: Aug 2012
Posts: 29
# 5
05-22-2013, 04:51 AM
I also have a Logitech G35 and am experiencing the same problem. Will experiment tomorrow and see if I can find a fix.
Lt. Commander
Join Date: Apr 2013
Posts: 165
# 6
05-22-2013, 05:03 AM
Disable the Surround Sound effects, and your problem will disappear.
Career Officer
Join Date: Jun 2012
Posts: 1,502
# 7
05-22-2013, 11:54 PM
Quote:
Originally Posted by threat21 View Post
ive been getting a popping sound out of my left rear speaker since this iteration of sto went onto tribble, and it was only on tribble while the game client was active, even in the background (where sound doesn't play from the game). I reported this, and looky it made its way into holodeck. Right now my game client is minimized and im getting a poping sound every few seconds out of my left rear speaker.
same here,
popping sound out of the left rear speaker,
Asus Xonar D2PM, Teufel Concept E Magnum 5.1 surround system.

i only noticed it once so far and it instantly annoyed me and i started to screw around with settings.
It was just the one time, i don't remember which zone and i did not play STO a lot yet thx to insufficient server latency, so i wasn't sure if that was a one time thing or something that might persist and wanted to observe first before making a stink about it.

usually i have ambient sound turned all the way down to maybe 5 - 10%,
because on ESD there is a super annoying background humming that lets my Subwoofer hummMMMMM really REALLY LOUD.

With LoR i turned Ambient Sound louder again because i wanted to have the full story gameplay experience... so in fact it might be possible that this popping sound turned up earlier and i did just never notice it because of that. this thread suggests otherwise though.

If this is ambient sound, then it might just be one audio file, i suggest tracking down in what place / zone the popping happens so the devs can take a look at that audio file.
If it persists everywhere and with ambient sound off then i got nothing to go on right now.

Last edited by zerobang; 05-23-2013 at 12:01 AM.
Career Officer
Join Date: Sep 2012
Posts: 16
# 8
05-23-2013, 12:18 AM
I just ran a ground mission where the popping started in the middle of combat (Think it was one of my BO skills that triggered it), but here's the weird thing...After combat, one of my BOs pulled out a tribble and the popping stopped. Can anyone else test this?
Rihannsu
Join Date: Jun 2012
Posts: 164
# 9
05-23-2013, 01:23 AM
Well, all. A follow-up as promised. Verified voice in STO is indeed turned off. I decided this time to try muting ambient sound entirely in STO. Here's where the weird part begins . . .

Depending on where I was, I still got the popping sound, but with having ambient sound turned off I did notice a HUGE decrease in the obnoxiousness of the popping. However as the night went forth I gradually noticed other sounds disappearing as well. Before logging off tonight i could not hear my weapons fire. I'll look and see if this has something to do with the fact that my headphones had 7.1 turned off even though Windows insists on this being the only setting.

I may be in the market for a new headset with jacks and ditching this USB fiasco altogether. Does anyone have any experience in STO/Neverwinter with the Razer Tiamat 7.1 headset? From what I am reading it uses either jacks or USB as an option. They are about the same price as I paid for these G35's. Makes me wish I knew this stuff sooner so I could have traded in the G35's.

Quote:
Originally Posted by zerobang View Post
If this is ambient sound, then it might just be one audio file, i suggest tracking down in what place / zone the popping happens so the devs can take a look at that audio file. If it persists everywhere and with ambient sound off then i got nothing to go on right now.
For me it happened everywhere on Tribble but nowhere on Holodeck. It did this since I started playing around season 4. Now with the launch of LoR, it persists on Holodeck. In Neverwinter it seems to happen only in certain zones, mainly Icespire Peak or anywhere where there is "wind". However in STO there is no wind. Mostly we are in space or on Drozana, etc. Indoors and with humming.

The only common factor I have with this issue is Cryptic Games. I cannot for the life of me replicate this issue in any other game. SWTOR (Shudders at this terrible game but I had to launch it to compare and test), Rift, Guild Wars, Guild Wars 2 - as far as MMOs go I have no issue there. Single player games I have everything from Far Cry to Crysis to Dishonored and cannot replicate the issue there. It only happens in the two Cryptic games that I play, which is why I posted here instead of on some tech forum elsewhere on the net.
Fazemladaiya - proven to be THE friendliest guy on the gaming forums.
My Graphic Design Specs. Gaming computer specs coming soon once she is built.

Last edited by fazemladaiya; 05-23-2013 at 01:30 AM.
Ensign
Join Date: Nov 2012
Posts: 16
# 10
05-22-2013, 07:49 PM
Recently i have been having a problem like this with my ears before, i would be doing whatever on my computer with my headset on, and then in my left ear and ONLY my left ear it sounds like a bee is buzzing in my ear, it passes in a few seconds...
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


All times are GMT -7. The time now is 08:31 PM.