Career Officer
Join Date: Nov 2012
Posts: 56
# 1 High CPU spikes
02-19-2014, 01:19 PM
Hello!

I have some serious problems here.
I installed STO in a new pc and created a character (Romulan if it can help); upon loggin in the game stutter and I noticed CPU usage jump to 100%.
After a minute or so it resume playing smoothly, but then again every other minute or so (I'm not making up times, it's really that fast) it stutter again with CPU usage to 100%.

I tried creating another starfleet character, but the problem persist.
I tried to lower quality and resolution, problem persist.
I tried to force the game use only one core, problem persist.
I tried to limit the CPU\GPU usage (as per game Troubleshooting options), problem persist.

I don't really know what else to try, could you please help me?

I haven't mentioned it yet but obviously system specs are more than enough and right now I havent found this problem anywhere else.
Survivor of Romulus
Join Date: Jun 2012
Posts: 859
# 2
02-19-2014, 01:34 PM
If ur using ark client to get in to the game its probly that uninstall n install steam its not as cpu heavy. A lot of ppl think ark spys on u because of the spikes it sounfs right to me
with a heavy heart i quit on the 27/4/2014 because there dont fix things and are stealing my rep powers that ive worked hard for game uninstalled
Career Officer
Join Date: Nov 2012
Posts: 56
# 3
02-19-2014, 11:47 PM
I'm already using steam.
Following an advice I found on pwe faqs, if I "set affinity" through the Task Manager and untick one of the CPU Cores the game doesn't get these spikes anymore.
Although, after this change, the game is visibly.,,, stuttering.
I mean, what I was telling in OP is that the game (withouth the set affinity trick) almost freeze for a minute for every minute I play; after the trick it doesn't freeze anymore but it looks like he has difficult times rendering everything and the games "stutter" (I think it's the best word to describe it).
Career Officer
Join Date: Nov 2012
Posts: 56
# 4
02-21-2014, 12:26 AM
Hmm, I suppose not many people come into this forum subsection if they don't have problems themselves
Is there anyone that can help me?
Captain
Join Date: Jun 2012
Posts: 1,001
# 5
02-21-2014, 02:27 AM
Tried updating your drivers?

Generally, STO does some weird stuff in terms of rendering and CPU's, but what you're experiencing is pretty extreme... Fun question: if you press escape during the stuttering, so your UI gets replaced by the options menu, does the game still stutter in the background? Won't help you solve it, per se, but will indicate whether it's the UI or just the game in general that's causing trouble.

Other than that, you might want to include your system specs to get some more specific tips. Also, try following the tips in the lag/rubberbanding guide, in the sticky's of this subforum.
Career Officer
Join Date: Nov 2012
Posts: 56
# 6
02-22-2014, 05:47 AM
Driver wise yes, it's all up to date.

No, I've read something about opening the menu but no, it doesn't help.
The menu opens when the game is not "lagging", and when the time comes, it stutter even in the menu: I suppose it's not the UI.

I'll try posting specs whenever I get the chance to put my hands on the other pc.
Right now I can't see the light at the end of the tunnel
Lt. Commander
Join Date: Jun 2012
Posts: 163
# 7
02-22-2014, 07:38 AM
Quote:
Originally Posted by irishxp View Post
I'm already using steam.
Following an advice I found on pwe faqs, if I "set affinity" through the Task Manager and untick one of the CPU Cores the game doesn't get these spikes anymore.
Although, after this change, the game is visibly.,,, stuttering.
I mean, what I was telling in OP is that the game (withouth the set affinity trick) almost freeze for a minute for every minute I play; after the trick it doesn't freeze anymore but it looks like he has difficult times rendering everything and the games "stutter" (I think it's the best word to describe it).
You could try the base client Cryptic launcher by-passing arc and steam, you just got to locate the Installation. Sorry I can't tell you were that is, I don't use steam anymore and I try and stay clear or arc. But using Cryptic's client should give you more of an idea as to were your CPU spikes are coming from, weather it's the game or Steam's App.

You should be able to locate the client with a search of your PC

Star Trek Online.exe (if it plays fine with out steam then i would suggest sending a ticket to steam)

I hope it helps you

Last edited by dpglerch; 02-22-2014 at 07:54 AM.
Career Officer
Join Date: Nov 2012
Posts: 56
# 8
02-25-2014, 12:13 AM
That's something I could try, but if it was a steam-related problem shouldn't I suffer from it even when playing other games?
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


All times are GMT -7. The time now is 04:49 PM.