Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 31
08-02-2011, 04:45 AM
In season 4 all was working what have the devs programed in season 4 that the lag is so high cant be normal
fact is the server lag is so high that disconection happens in 2-3 minute basis and no one in the staff can fix that
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 32
08-02-2011, 04:48 AM
Quote:
Originally Posted by WishStone
Another thing that can help us a lot when we try to track down problems:
Let us know with which ISP you are trying to contact us from where.

The combination of this information can help if we are trying to find out if a problem may hail from a specific local area or provider.

its not the isp its your server when will you finally accept the fact that since monday the server is not working in a normal manner its only STO that does not work namely holodeck server so restart the server
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 33
08-02-2011, 08:46 PM
Quote:
Originally Posted by BLOOMf View Post
its not the isp its your server when will you finally accept the fact that since monday the server is not working in a normal manner its only STO that does not work namely holodeck server so restart the server
The REAL problem is we don't know exactly what they're trying to determine, or even IF they think it's an issue. My friends are apparently clueless to there being a problem, lucky them. (Someone noted that cogentco seems to be an issue, also, but I'm pretty sure I've seen people without it in their tracert's on the forums, so it's not likely just them.)
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 34
08-03-2011, 06:38 AM
Quote:
Originally Posted by BLOOMf View Post
In season 4 all was working what have the devs programed in season 4 that the lag is so high cant be normal
fact is the server lag is so high that disconection happens in 2-3 minute basis and no one in the staff can fix that
Quote:
Originally Posted by BLOOMf View Post
its not the isp its your server when will you finally accept the fact that since monday the server is not working in a normal manner its only STO that does not work namely holodeck server so restart the server
You're one of the few people whose data I haven't seen posted. Have you run both a Tracert and nettest and looked at the hops and bandwidth?
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 35
08-03-2011, 07:02 PM
I realize I am on a slow conenction, either playing from Roadstar or via a 4G modem...

are there any tweaks for a low bandwidth connection to reduce the lag itself?

I will admit this was running fairly well up until Season 4 witha little bit of lag lag but not too bad.

I also play from the hotel a fair bit where my connection could be anything.

So any tweaks at all would be helpful also is there anyway to enable or create a Lag-O-Meter for STO such as we have in other games?

Thanks.

FyreMouse
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 36
08-05-2011, 04:38 AM
Quote:
Originally Posted by Darren_Kitlor
Pro-Tips on Diagnosing Lag and Rubberbanding

Background:
For those unfamiliar with latency (or lag), this is how quickly your computer transfers files to a distant end. In our case, we're looking at how your computer interacts with Cryptic's servers. Most of the test information comes from STO's Technical Support FAQ.

Latency is measured in milliseconds (ms). This is directly measuring how long it takes to send/receive data. You want any tests below to have lower values. Think of it like waiting in line at the bank; you don't want to be there all day.

Bandwidth is measured in kilobites per second (KB/sec). You want these values to be high. Think of this as how much stuff you can mail at once.

Your computer is connected through many other computers to reach Cryptic's servers. Think of it like the Postal Service. Packets of information (just like mail) need to pass through several places (like your local and regional sorting centers). Sometimes a problem can be with a user, sometimes it can be with Cryptic. Before either party blames each other, sometimes the problem is one of these connections between Cryptic's Servers and you.
What the Devs Need from You to Fix the Issue:
  1. Tracert test results (see below)
  2. Nettest results (see below)
  3. Your Internet Service Provider (ISP) or who your purchase internet access from.
Test Summary:
We'll run two tests. The first is a called tracert and measures how quickly various connections between Cryptic and you respond. The second is called nettest and gauges how much data can be passed at once on various ports.

Test 1: tracert
  • For Windows, hit the start button
  • Where it says Search All Files and Programs, type CMD and press ENTER
  • The first result should be cmd.exe
  • Right-click on cmd.exe and select Run as Administrator
  • A black, command-prompt window should appear
  • From here type the following command:
  • tracert patchserver.crypticstudios.com
Good Results:
  • Values lower than 180 are ideal for playing MMOs (and anything under 100 is outstanding). Higher values usually cause lag and rubber-banding in-game. Report any values above 180ms. Right-click in the Command Prompt Window and select all. Save as a text file (txt).
.
Test 2: nettest
You'll see several columns. The ones we're focusing on have KB/sec to the right of a number value.

Good results:
  • Column 1: ~300-500 KB/sec
  • Column 2: ~20kb/sec
  • Column 3: ~300- 500kb/sec

Report the Port Number and which columns are below the average ranges.

Nettest can be copied by:
  • right clicking on the window title bar
  • select Edit then Mark
  • highlight the text by holding the left mouse button
  • hit enter to copy to the windows clipboard.
  • paste into notepad or word and save as TXT
(thanks PegasusMD for nettest copying instructions)
Final Words:
When posting a problem, be sure to include the tracert text file and also the nettest results.
Fascinating. I will try that once I am back from vacation. Maybe, it'll work & I'll be able to play. (unplayable as of now)
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 37 check this out
08-06-2011, 07:56 PM
If you think you have seen poor results then check this out. Taken at 7:45PM west coast time.
It makes me wonder how I can play the game at all! I ran it twice to see if it was consistent, and sad to say it was.

Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\Don>cd..

C:\Users>cd..

C:\>tracert patchserver.crypticstudios.com

Tracing route to patchserver.crypticstudios.com [208.95.185.41]
over a maximum of 30 hops:

1 * * * Request timed out.
2 1608 ms 959 ms 829 ms dpc6682026130.direcpc.com [66.82.26.130]
3 1431 ms 729 ms 1219 ms dpc6682016221.direcpc.com [66.82.16.221]
4 978 ms 1009 ms 989 ms dpc6682016065.direcpc.com [66.82.16.65]
5 1809 ms 2029 ms 969 ms dca-edge-18.inet.qwest.net [63.237.64.85]
6 1779 ms 729 ms 719 ms dcp-brdr-03.inet.qwest.net [205.171.251.110]
7 1355 ms 939 ms 980 ms te0-7-0-1.ccr22.iad02.atlas.cogentco.com [154.54
.10.25]
8 1101 ms 1008 ms 1029 ms te0-3-0-1.ccr22.dca01.atlas.cogentco.com [154.54
.30.125]
9 1128 ms 919 ms 1019 ms te0-4-0-2.ccr22.jfk02.atlas.cogentco.com [154.54
.41.10]
10 1178 ms 809 ms 929 ms te0-0-0-6.ccr22.bos01.atlas.cogentco.com [154.54
.6.9]
11 1191 ms 1229 ms 1389 ms te3-2.ccr01.bos06.atlas.cogentco.com [154.54.46.
130]
12 1458 ms 1439 ms 1799 ms 38.111.40.114
13 795 ms 1369 ms 709 ms 208.95.185.41

Trace complete.

C:\>tracert patchserver.crypticstudios.com

Tracing route to patchserver.crypticstudios.com [208.95.185.41]
over a maximum of 30 hops:

1 * * * Request timed out.
2 1609 ms 889 ms 959 ms dpc6682026130.direcpc.com [66.82.26.130]
3 875 ms 820 ms 928 ms dpc6682016221.direcpc.com [66.82.16.221]
4 1347 ms 810 ms 718 ms dpc6682016065.direcpc.com [66.82.16.65]
5 780 ms 1029 ms 1159 ms dca-edge-18.inet.qwest.net [63.237.64.85]
6 848 ms 769 ms 799 ms dcp-brdr-03.inet.qwest.net [205.171.251.110]
7 885 ms 979 ms 969 ms te0-7-0-1.ccr22.iad02.atlas.cogentco.com [154.54
.10.25]
8 801 ms 919 ms 1030 ms te0-3-0-1.ccr22.dca01.atlas.cogentco.com [154.54
.30.125]
9 907 ms 949 ms 1010 ms te0-4-0-2.ccr22.jfk02.atlas.cogentco.com [154.54
.41.10]
10 917 ms 869 ms 959 ms te0-0-0-6.ccr22.bos01.atlas.cogentco.com [154.54
.6.9]
11 1042 ms 849 ms 979 ms te3-2.ccr01.bos06.atlas.cogentco.com [154.54.46.
130]
12 921 ms 878 ms 929 ms 38.111.40.114
13 933 ms 809 ms 849 ms 208.95.185.41

Trace complete.

C:\>
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 38 rubberbanding
08-07-2011, 05:58 PM
i ran both tests. still have nasty rubberbanding on my desktop. every 2mins or so i get a double bounce on the desktop.

my tracert numbers were not over 50

my nettest numbers were double the recommended speeds

so what is the issue?

why am i getting such nasty lag?
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 39
08-13-2011, 12:38 PM
Well I think I know why I am having problems now....

Tracert

Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Windows\system32>tracert patchserver.crypticstudios.com

Tracing route to patchserver.crypticstudios.com [208.95.185.41]
over a maximum of 30 hops:

1 27 ms 61 ms 22 ms RAGECAGE [192.168.1.1]
2 3 ms 13 ms 23 ms 192.168.7.254
3 21 ms 18 ms 10 ms 108-71-102-3.lightspeed.frsnca.sbcglobal.net [10
8.71.102.3]
4 19 ms 10 ms 14 ms 75.56.70.0
5 12 ms 10 ms 12 ms 151.164.93.82
6 30 ms 30 ms 32 ms la2ca03jt.ip.att.net [12.122.84.201]
7 33 ms 30 ms 32 ms 192.205.35.6
8 30 ms 29 ms 31 ms te0-2-0-2.ccr22.lax01.atlas.cogentco.com [154.54
.29.201]
9 67 ms 66 ms 66 ms te0-1-0-3.ccr22.iah01.atlas.cogentco.com [154.54
.44.253]
10 90 ms 91 ms 93 ms te0-1-0-6.ccr22.atl01.atlas.cogentco.com [154.54
.7.237]
11 * 93 ms 94 ms te0-3-0-2.ccr22.dca01.atlas.cogentco.com [154.54
.1.122]
12 96 ms 91 ms 91 ms te0-2-0-2.ccr22.jfk02.atlas.cogentco.com [154.54
.26.182]
13 99 ms 98 ms 99 ms te0-1-0-5.ccr22.bos01.atlas.cogentco.com [154.54
.44.54]
14 99 ms 99 ms 99 ms te4-2.ccr01.bos06.atlas.cogentco.com [66.28.4.25
4]
15 107 ms 106 ms 107 ms 38.111.40.114
16 99 ms 100 ms 100 ms 208.95.185.41

Trace complete.

C:\Windows\system32>

Nettest

contacting nettest server..
Local IP: 108.71.102.65
Ping: 96.8 msec
Port: 80: 51 KB/sec 3 KB/sec 54 KB/sec 500
Port: 80: 43 KB/sec 3 KB/sec 45 KB/sec 500
Port: 443: 56 KB/sec 2 KB/sec 59 KB/sec 500
Port: 443: 56 KB/sec 2 KB/sec 59 KB/sec 500
Port: 7255: 56 KB/sec 2 KB/sec 59 KB/sec 500
Port: 7255: 56 KB/sec 2 KB/sec 59 KB/sec 500
Port: 7003: 57 KB/sec 2 KB/sec 61 KB/sec 500
Port: 7003: 53 KB/sec 2 KB/sec 57 KB/sec 500
Port: 7202: 47 KB/sec 3 KB/sec 49 KB/sec 500
Port: 7202: 39 KB/sec 3 KB/sec 41 KB/sec 500
Port: 7499: 55 KB/sec 2 KB/sec 58 KB/sec 500
Port: 7499: 51 KB/sec 2 KB/sec 54 KB/sec 500
Port: 80: 50 KB/sec 2 KB/sec 53 KB/sec 500
Idle NIC bandwidth Send: 0 KB/sec Recv: 0 KB/sec
hit return to exit

My ISP is ATT and my internet works @ 500+ kbs for anything else I do. I would report it in game but I can't do anything in it, so can this be fwd to the right people to help fix the issue?
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 40 Server Disconnect Problems
08-16-2011, 11:34 AM
Hello,

I am constantly having issues with losing internet connection when playing STO. I have searched around in the forums looking for solutions and nothing seems to help. Could you please assist? I am copying the information you requested below.

My ISP is through Brighthouse Road Runner

Microsoft Windows [Version 6.0.6002]
Copyright (c) 2006 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\Goofputer>cd\

C:\>tracert patchserver.crypticstudios.com

Tracing route to patchserver.crypticstudios.com [208.95.185.41]
over a maximum of 30 hops:

1 <1 ms <1 ms <1 ms GOOFYCOMPUTER [192.168.1.1]
2 30 ms 23 ms 31 ms cpe-173-171-56-1.tampabay.res.rr.com [173.171.56
.1]
3 16 ms 15 ms 19 ms gig11-0-0-2048.tampfledc-rtr2.tampflrdc.rr.com [
65.32.37.2]
4 14 ms 15 ms 15 ms 653213hfc50.tampabay.res.rr.com [65.32.13.50]
5 37 ms 38 ms 38 ms ae-5-10.cr0.dfw10.tbone.rr.com [66.109.6.106]
6 37 ms 39 ms 56 ms ae-1-0.pr0.dfw10.tbone.rr.com [66.109.6.179]
7 138 ms 220 ms 217 ms te9-4.mpd01.dfw03.atlas.cogentco.com [154.54.11.
49]
8 166 ms 214 ms 216 ms te9-1.mpd01.dfw01.atlas.cogentco.com [66.28.4.17
3]
9 50 ms 48 ms 73 ms te0-2-0-1.mpd21.mci01.atlas.cogentco.com [154.54
.5.218]
10 52 ms 54 ms 55 ms te0-4-0-3.mpd21.ord01.atlas.cogentco.com [154.54
.30.169]
11 70 ms 71 ms 70 ms te0-1-0-1.ccr21.bos01.atlas.cogentco.com [154.54
.24.53]
12 68 ms 72 ms 71 ms te3-4.ccr01.bos06.atlas.cogentco.com [154.54.46.
134]
13 79 ms 71 ms 71 ms 38.111.40.114
14 72 ms 71 ms 70 ms 208.95.185.41

Trace complete.

C:\>

contacting nettest server..
Local IP: 173.171.63.165
Ping: 69.8 msec
Port: 80: 722 KB/sec 27 KB/sec 762 KB/sec 500
Port: 80: 624 KB/sec 25 KB/sec 659 KB/sec 500
Port: 443: 674 KB/sec 27 KB/sec 713 KB/sec 500
Port: 443: 667 KB/sec 27 KB/sec 705 KB/sec 500
Port: 7255: 689 KB/sec 29 KB/sec 729 KB/sec 500
Port: 7255: 625 KB/sec 26 KB/sec 661 KB/sec 500
Port: 7003: timed out
Port: 7003: timed out
Port: 7202: timed out
Port: 7202: timed out
Port: 7499: timed out
Port: 7499: 633 KB/sec 26 KB/sec 669 KB/sec 500
Port: 80: 655 KB/sec 27 KB/sec 692 KB/sec 500
Idle NIC bandwidth Send: 0 KB/sec Recv: 0 KB/sec
hit return to exit
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


All times are GMT -7. The time now is 09:22 AM.