Republic Veteran
Join Date: Jun 2012
Posts: 76
# 1 GPU Issue
07-07-2012, 03:13 AM
Hey

Im having an issue on tribble with my framerates. I have a relatively powerful PC, and on holodeck it never drops below 60 w/ v-sync. However on tribble, it sticks around 27, and looking on the gpu usage on afterburner, it shows its only using 21-30% of my gpu.
This is really quite odd. Ive tried every combination in the graphics settings, even changing from DX9 to DX11 and nothing changes this. Any ideas?

Some Specs for Troubleshooting:

CPU: Intel i5 2500k
MB: Asus P8P67 (P67)
GPU: Nvidia GTX 570
Drivers: 304.48
OS: Windows 8 RP

Like I said, it works fine in Holodeck, so I'm confused as to why Tribble is an issue.
Lt. Commander
Join Date: Jun 2012
Posts: 191
# 2
07-07-2012, 05:43 AM
Tribble is just a laggy mess right now with the test weekend, especially if you are trying the Tholian Ground missions. I wouldn't worry too much about it as it should hopefully run fine once it gets to Holodeck.
Career Officer
Join Date: Jun 2012
Posts: 1,502
# 3
07-07-2012, 07:22 AM
Core i5 2500k clocked @ 4,6GHz
GTX 460
8GB Ram

---

usually on Tribble i get 50 - 60 FPS like on Holodeck, depending on Map and UI spam density.

on Tholian Ground i notice that my CPU load does not go above 25% (which screams to me that only a single core is used instead of all 4, or at least 2...).

i notice after beam down i have 55FPS
CPU load = 20 - 25%
GPU load = 99%

i see that the longer i stay on the ground map the worse the framerate gets.
after 10 - 15 minutes it looks more like

30 FPS
CPU load = 25%
GPU load = 40 - 45%

i switch instances and i am back to 55FPS and 99% GPU load.

first i thought this might have something to do with instance population, but it turns out that the instance size did not matter.

Looks a lot like some sort of memory leak to me, but thats above my paygrade to find out + bottlenecking by only using one core of the CPU.

for testing i turned the graphics options all the way down and up

Min graphics (no vsync, all off+minimum, reduced resolution by half...):
30 FPS
CPU = 22% load
GPU = 4% load

Max graphics (vsync on, 4xAA, all sliders max and options on 1920x1080)
20-25 FPS
CPU = 25% load
GPU = 40% load


if graphic options don't matter then it is clearly CPU bottlenecking of some sort, which should not happen with a 4+ GHz quadcore system (i'd guess many players of STO will still have 2GHz dual core systems... do those get 10 FPS or what? lol)

and, no this has nothing to do with PING / LAG
i can rubber band with 60 FPS on Holodeck just fine, lag has never reduced my framerate ^^
Ensign
Join Date: Jul 2012
Posts: 3
# 4
07-07-2012, 08:38 AM
I am experiencing this as well.
Intel 2500k
8GB Ram
Nvidia GTX460
Career Officer
Join Date: Jun 2012
Posts: 2,988
# 5
07-07-2012, 07:39 PM
Opening the Doff window in a system instantly drops my framerate from ~60 to ~20. Other windows don't do that.
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


All times are GMT -7. The time now is 07:05 PM.