Go Back   Star Trek Online > Support > Gameplay Bug Reports
Login

Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Captain
Join Date: Jul 2012
Posts: 1,200
# 1 Ugly White Blobs
08-05-2012, 04:18 PM
Shortly after 08/02/12, I went to my KDF toon to harvest some dilithium. I had not done the T'Kanis Nebula mission in awhile. Imagine my shock when instead of the smooth performance of my middle of the road computer normally gives me, I got the very worst lag and latency issues I've ever seen in any game. I aborted the run and proceeded to check out my install. No issues. Maybe it is my internet connection. Like everyone else, I get bumped for no reason once in awhile. Tried the T'Kanis Nebula again the next day. Same issue. This time I decided to look further into it. Immediately behind and below my spawn point are two very large white blobs which take up a significant fraction of my screen. Whenever my ship or any of my targets were near one of these, the lag issues became insurmountable. To the point where I achieved a Blue Screen of Death/Crash to Desktop issue. Something which is supposed to be nearly improbable with Win7.

Decided to investigate further. The same two ugly blobs are now in place in the Azure Nebula vs. the Romulans, the ChoS Nebula vs. the Cardassians and in the KDF Mirror Event as well. I have found a way to work around them. Which is to turn the graphics settings all the way to their very lowest and reduce the window size to 1024 x 768 pixels. Needless to say, this makes STO looks like the pixelated blobs I used to play against on my Commodore C64 back in the day. For a game which is heavily dependent on eye candy as part of its appeal, this ain't a good thing.

The Blobs resemble something which has been erased by someone using a very old version on Windows Paint. I've no idea why they are there or what caused them. But they are there anyway. I am hesitant to play any of the missions which have them and I am concerned they will multiply. My hesitancy comes from possibly disrupting the play of others.

Before I forget, Dell Inspirion One. AMD vid card. A few tweaks which I've installed myself and a Windows Experience Rating of 4.1. More than sufficient to play this game on the medium settings. I fully realize this post is troll bait. For this I apologize in advance for the irritation they may cause to any who try to help me.
Empire Veteran
Join Date: Jun 2012
Posts: 1,652
# 2
08-05-2012, 04:37 PM
I can confirm this. My connection and everything else are all as fine as can be, and I'm well aware of my computer's normal performance.

Merely having these white blobs in the screen slows down STO. Closer equals worse. Turning away from them in combat, completely, improved the smoothness considerably (back to normal even), but every single time we so much as see a portion of these white blobs in our screen... it slows down the game considerably.
Was named Trek17, but still an author.
Lt. Commander
Join Date: Jul 2012
Posts: 232
# 3
08-05-2012, 04:44 PM
This bug got introduced by the season 6 patch, as part of the graphics updates. IIRC, disabling Bloom was the key to get rid of it.
It's a known bug, and will be fixed some day ... just now it doesn't seem to be very high on the priority list as it's not gamebreaking, just very, very annoying.
Commander
Join Date: Jun 2012
Posts: 453
# 4
08-05-2012, 05:24 PM
Those blobs show up in Fed Mirror and some borg Invasions too.
"My frozen dairy-based confectionery attracts all the males of the species to the facilities. They all agree on it's superiority. Indeed, it is superior to yours. I could teach you the finer details but that would require monetary recompense on your part."
-The Milkshake Song: Vulcan Edition
Captain
Join Date: Jul 2012
Posts: 1,200
# 5
08-05-2012, 06:02 PM
Quote:
Originally Posted by flekh View Post
This bug got introduced by the season 6 patch, as part of the graphics updates. IIRC, disabling Bloom was the key to get rid of it.
It's a known bug, and will be fixed some day ... just now it doesn't seem to be very high on the priority list as it's not gamebreaking, just very, very annoying.
So if I turn off the Bloom completely, they'll go away? Or will their effects merely be reduced?

Thank you for the help.

EDIT: Just tried the KDF Mirror Event with the Bloom turned off. No Joy. Although playing with the Half Resolution Feature turned on cured the lag issues completely. Good thing I'm not one of those people who are all about the eye candy in a game. Although this is one of STO's strongest selling points, isn't it? I was going to treat myself to a lifetime subscription for my birthday or Christmas. Now, I guess we'll see. Argue and complain and b***h all you like in a forum such as this. Companies do not listen until consumers vote with their cash. By then it's too little, too late. Why do you think WoW is now F2P?

Last edited by thunderfoot006; 08-05-2012 at 06:20 PM.
Career Officer
Join Date: Jun 2012
Posts: 1,609
# 6
08-05-2012, 06:25 PM
Nothing works. They are nothing but Lag Rifts. They seem to pull a lot of resources from my CPU and RAM.

They know about them but like all bugs, they seem to just say " Meh ".

I just stay out of where the Lag Rifts are, and do the same with my wallet.
Captain
Join Date: Jun 2012
Posts: 1,304
# 7
08-05-2012, 07:44 PM
I'm glad it's not just myself and my friend.

I run the game on a brand new notebook and it runs very well at mid range.


These rifts LAG ME THE **** OUT.

I told my buddy about it and he loaded up a Sirius sector Klingon encounter where these resource sucking blooms always appear.

His rig is pure power, the game looks and runs BEAUTIFULLY on it, seriously it's almost like watching a movie of the Gal-X rolling through space when he's in sector space.

HIS computer lagged out too.


These things are HORRIBLE and NEED to be fixed as they are impacting gameplay.
Empire Veteran
Join Date: Jun 2012
Posts: 1,251
# 8
08-05-2012, 10:58 PM
You could try and turn your graphics detail down. But I agree you shouldn't have to play with settings when this is an obvious bug that should have been fixed weeks ago, well to be honest should have been fixed on Tribble before Season 6 came to Holodeck. Seriously this game needs to be tested more, by gamers and Cryptic. I don't do testing for the simple fact that the rewards are lame. Offer me 10,000 dilithium for an hour and a purple Duty Officer and I'll happily test on Tribble.
Quote:
Originally Posted by macronius View Post
Cryptic is sloppy. Breaking News at 11. This is what happens when there is no outline or plan and you just make up **** as you go along.
Quote:
Originally Posted by shredder75 View Post
We can tell our great grandchildren, "In my day, our cloaks were so sensitive that even dialogue broke them and we couldn't change our clothes!"
Captain
Join Date: Jul 2012
Posts: 2,658
# 9
08-06-2012, 12:05 PM
Wow, I thought it was just MY rig.
Captain
Join Date: Jul 2012
Posts: 1,273
# 10
08-06-2012, 02:32 PM
Quote:
Originally Posted by majesticmsfc View Post
You could try and turn your graphics detail down. But I agree you shouldn't have to play with settings when this is an obvious bug that should have been fixed weeks ago, well to be honest should have been fixed on Tribble before Season 6 came to Holodeck. Seriously this game needs to be tested more, by gamers and Cryptic. I don't do testing for the simple fact that the rewards are lame. Offer me 10,000 dilithium for an hour and a purple Duty Officer and I'll happily test on Tribble.
Precisely. Eff the whole 'oh, just lower your settings!' routine. That should never be necessary, unless your computer simply can't handle the graphics level on a regular basis. Having to turn down your graphics level just because Cryptic/PWE's too busy/lazy to remove an obvious graphics bug from the system is BS.
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


All times are GMT -7. The time now is 07:01 PM.