Ensign
Join Date: Jun 2012
Posts: 5
# 181 STO Launcher Won't start
01-20-2013, 06:58 AM
Hi therealdoh123,
I have a quick question. For some reason my STO launcher won't start sometimes. The icon just bounces on the dock and then stays still. Whenever this happens, I would have to reinstall and that means time and bandwidth wasted. This has happened twice, and this third time I've decided to ask you what is happening.
Do you know what might be the problem and what I can do to fix it without reinstalling the game and redownloading all the patches?
Thanks in advance for any advice you can give me.
Jon
Career Officer
Join Date: Jun 2012
Posts: 152
# 182
01-20-2013, 08:47 AM
Quote:
Originally Posted by joenatl View Post
Any reason why an imac would flip out video wise (screen garbled, mixed up)and lock up sporadically and it seems mostly during transition screens between maps. Also just stop and give a grey screen?

3.06 ghz intel core 2duo
8gb 1067 MHz ddr3
Running sox 10.8
Nvdia GeForce gt 130 512 mb
24 in early 2009

I have a feeling the video card maybe going as I have been running the game for years with only occasional game crashes.
I don't really know... if your using the latest version... it could be something specific to your hardware.

Quote:
Originally Posted by jacktaye View Post
Hi therealdoh123,
I have a quick question. For some reason my STO launcher won't start sometimes. The icon just bounces on the dock and then stays still. Whenever this happens, I would have to reinstall and that means time and bandwidth wasted. This has happened twice, and this third time I've decided to ask you what is happening.
Do you know what might be the problem and what I can do to fix it without reinstalling the game and redownloading all the patches?
Thanks in advance for any advice you can give me.
Jon
You'd need to go in Wineskin.app Advanced and do a Test Run and get logs... then post the logs somewhere like pastebin.com and link them here... so we can see what is actually happening when it doesn't launch.

Sometimes it may be something i the wrapper thats become corrupt, and just moving to a fresh version of the wrapper works, without actually having to reinstall. If its the game files getting corrupted a lot, then I'm not sure what to tell you.
Commander
Join Date: Sep 2012
Posts: 278
# 183
01-21-2013, 12:12 PM
Quote:
Originally Posted by jacktaye View Post
Hi therealdoh123,
I have a quick question. For some reason my STO launcher won't start sometimes. The icon just bounces on the dock and then stays still. Whenever this happens, I would have to reinstall and that means time and bandwidth wasted. This has happened twice, and this third time I've decided to ask you what is happening.
Do you know what might be the problem and what I can do to fix it without reinstalling the game and redownloading all the patches?
Thanks in advance for any advice you can give me.
Jon
I sometimes encountered the same trouble, I found that the best way to fix it was to open the package, open Wineskin, and go into Tools -> Advanced -> Kill Wineskin Processes. This is usually fixed the problem for me.


I have to say though that recently I upgraded the wrapper to running Crossover 12, and enabled the Mac driver (there are details on the Wineskin site here). I've found the performance generally better, though I had to trash my "C:/Program Files/Cryptic Studios/Star Trek Online/Live/Localdata/Gameprefs.Pref" file which seemed to fix a weird key command issue I was having (incorrect abilities triggering for the keys I pressed, even though I had no custom key bindings).

Anyway, I'm able to run on much higher settings (Recommended settings with a few things tweaked down like character draw distance). Whereas on X11 I really couldn't push higher than lowest settings or I'd get weird graphical glitches. I'm keeping the game limited to 30fps and 128mb VRAM though which seems to keep it smoother for me at least, your mileage may vary.


Basically killing Wineskin processes and dumping the game's (or the launcher's) preferences files will fix most issues. Though with the Crossover build of WINE I don't seem to have those troubles as often (fingers crossed).
Career Officer
Join Date: Jun 2012
Posts: 152
# 184
01-21-2013, 04:46 PM
Quote:
Originally Posted by haravikk View Post
I sometimes encountered the same trouble, I found that the best way to fix it was to open the package, open Wineskin, and go into Tools -> Advanced -> Kill Wineskin Processes. This is usually fixed the problem for me.


I have to say though that recently I upgraded the wrapper to running Crossover 12, and enabled the Mac driver (there are details on the Wineskin site here). I've found the performance generally better, though I had to trash my "C:/Program Files/Cryptic Studios/Star Trek Online/Live/Localdata/Gameprefs.Pref" file which seemed to fix a weird key command issue I was having (incorrect abilities triggering for the keys I pressed, even though I had no custom key bindings).

Anyway, I'm able to run on much higher settings (Recommended settings with a few things tweaked down like character draw distance). Whereas on X11 I really couldn't push higher than lowest settings or I'd get weird graphical glitches. I'm keeping the game limited to 30fps and 128mb VRAM though which seems to keep it smoother for me at least, your mileage may vary.


Basically killing Wineskin processes and dumping the game's (or the launcher's) preferences files will fix most issues. Though with the Crossover build of WINE I don't seem to have those troubles as often (fingers crossed).
nice to hear that the Mac Driver is working. I tried it, but I had tons of issues... I only tried it for about 15 minutes, but I couldn't even get the game playable.
Commander
Join Date: Sep 2012
Posts: 278
# 185
01-22-2013, 01:58 AM
Quote:
Originally Posted by therealdoh123 View Post
nice to hear that the Mac Driver is working. I tried it, but I had tons of issues... I only tried it for about 15 minutes, but I couldn't even get the game playable.
Strange, did you try dumping the game's .Pref file to try starting "fresh", or enabling the Safe Mode option on the launcher? I found that it worked pretty much seamlessly; the only real issue is that Fullscreen doesn't work very well, plus it blanks out my other screen which I don't like anyway, but I found the game became really high contrast and slow in full-screen mode, but in windowed maximised it runs really well.


I suppose it could also be the machine; I'm on a Mac Pro with NVidia GeForce 8800 GT (512mb). It's not an amazing card but it seems to do well enough with STO.
Career Officer
Join Date: Jun 2012
Posts: 152
# 186
01-23-2013, 09:52 PM
Quote:
Originally Posted by haravikk View Post
Strange, did you try dumping the game's .Pref file to try starting "fresh", or enabling the Safe Mode option on the launcher? I found that it worked pretty much seamlessly; the only real issue is that Fullscreen doesn't work very well, plus it blanks out my other screen which I don't like anyway, but I found the game became really high contrast and slow in full-screen mode, but in windowed maximised it runs really well.


I suppose it could also be the machine; I'm on a Mac Pro with NVidia GeForce 8800 GT (512mb). It's not an amazing card but it seems to do well enough with STO.
didn't try much of anything... most of the 15 minutes I played with it was waiting to get past the loading screen cuz of a patch :-)
Ensign
Join Date: Jun 2012
Posts: 2
# 187 combat tracking
01-27-2013, 11:46 PM
hey all i was wondering how you guys track your dps on the mac?
Lieutenant
Join Date: Jun 2012
Posts: 90
# 188 launcher
01-29-2013, 10:30 AM
since last update, the luncher is broken (i think). i get only an empty window. i heard thats a common problem and they posted a downloadlink for the new launcher (launcher update). but for us mac users? maybe you could do something?
ty very much.
Lieutenant
Join Date: Jun 2012
Posts: 90
# 189 launcher
01-29-2013, 11:01 AM
i ran a test run and this is the log it created:

winelog:

fixme:heap:HeapSetInformation 0x0 1 0x0 0
fixme:heap:HeapSetInformation 0x109e000 0 0x32fcdc 4
fixme:thread:SetThreadIdealProcessor (0xfffffffe): stub
fixme:win:EnumDisplayDevicesW ((null),0,0x32dcd0,0x00000000), stub!
fixme:wbemprox:wbem_locator_ConnectServer 0x183c40, L"\\\\.\\root\\cimv2", (null), (null), (null), 0x00000000, (null), 0x0, 0x32e220)
fixme:ntdll:NtQuerySystemInformation info_class SYSTEM_PERFORMANCE_INFORMATION
fixme:thread:SetThreadIdealProcessor (0x8c): stub
fixme:thread:SetThreadIdealProcessor (0x88): stub
fixme:advapi:RegisterTraceGuidsW (0x7e2f9f97, 0x7e434b08, {3e1fd72a-c323-4574-9917-5ce9c936f78c}, 1, 0x32c638, (null), (null), 0x7e434b10,): stub
fixme:advapi:RegisterTraceGuidsW (0x7e2f9f97, 0x7e434b28, {afff9c82-5be3-4205-9b3e-49e014c09a63}, 1, 0x32c638, (null), (null), 0x7e434b30,): stub
fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.Windows.Common-Controls" (6.0.0.0)
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option INTERNET_OPTION_RESET_URLCACHE_SESSION: STUB
fixme:shdocvw:IEParseDisplayNameWithBCW stub: 0x0 L"about:blank" 0x1b2910 0x32bf54
fixme:shdocvw:IEParseDisplayNameWithBCW stub: 0x0 L"http://launcher.startrekonline.com/launcher_login" 0x1b28f8 0x32bed0

X11 log:

WineskinX11: main(): argc=12
Waiting for startup parameters via Mach IPC.
WineskinX11: do_start_x11_server(): argc=12
Attempting to use pixel depth of 24
[2276444.160] WineskinX11 starting:
[2276444.160] X.Org X Server 1.13.0
[2276444.160] Build Date: 20120921
[2276444.160] _XSERVTransmkdir: ERROR: euid != 0,directory /tmp/.X11-unix will not be created.
[2276444.163] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[2276444.163] Initializing built-in extension SHAPE
[2276444.163] Initializing built-in extension MIT-SHM
[2276444.163] Initializing built-in extension XInputExtension
[2276444.163] Initializing built-in extension XTEST
[2276444.163] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[2276444.163] Initializing built-in extension SYNC
[2276444.163] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[2276444.163] Initializing built-in extension XC-MISC
[2276444.163] Initializing built-in extension XINERAMA
[2276444.163] Initializing built-in extension PseudoramiX
[2276444.163] Initializing built-in extension XFIXES
[2276444.163] Initializing built-in extension RENDER
[2276444.163] Initializing built-in extension RANDR
[2276444.163] Initializing built-in extension DAMAGE
[2276444.163] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[2276444.163] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[2276444.163] Initializing built-in extension RECORD
[2276444.163] Initializing built-in extension X-Resource
[2276444.163] Initializing built-in extension XVideo
[2276444.163] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[2276444.163] Initializing built-in extension GLX
[2276444.163] x: 0, y: 0, w: 1920, h: 1058
[2276444.184] (II) GLX: Initialized Core OpenGL GL provider for screen 0
[2276444.398] noPseudoramiXExtension=0, pseudoramiXNumScreens=1
Hardware:

Hardware Overview:

Model Name: iMac
Model Identifier: iMac10,1
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 3.06 GHz
Number of Processors: 1
Total Number of Cores: 2
L2 Cache: 3 MB
Memory: 4 GB
Bus Speed: 1.07 GHz
Boot ROM Version: IM101.00CC.B00
SMC Version (system): 1.52f9

Graphics/Displays:

NVIDIA GeForce 9400:

Chipset Model: NVIDIA GeForce 9400
Type: GPU
Bus: PCI
VRAM (Total): 256 MB
Vendor: NVIDIA (0x10de)
Device ID: 0x0869
Revision ID: 0x00b1
ROM Revision: 3454
Displays:
iMac:
Display Type: LCD
Resolution: 1920 x 1080
Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Built-In: Yes


dont know if it helps....

Last edited by asches1; 01-29-2013 at 11:03 AM.
Lieutenant
Join Date: Jun 2012
Posts: 90
# 190 launcher
01-29-2013, 11:10 AM
i downloaded the new launcher from a link in the forum and tried to just past it inside the "package" where "Star Trek Online.exe" is. dont know if i even can do that. nothing. i get just an empty window with wine-symbols on the top when i want to start the game. even the small window, where it should say "trying to connect to launcher" or smth like that is empty and has only a wine-symbol on it....
hm...
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


All times are GMT -7. The time now is 04:07 PM.