Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
Quote:
Originally Posted by PegasusMD
you should never have time outs on good connections
(hop 6)
you nettest is teribile. anytime you are less than 250 in columns 1 and three and less than 14 in column 2 you will likely have disconnect and lag problems.
your connection is being heavily filtered or throddle
if you can try connecting to your router/modem by wire to see if the reading improblem (to eliminate the wireless equipment)
if you have xfire or teamviewer running shut them down as they can prevent the game from working.
here is my wired test results, my ISP tells me that if i am not using any P2P while trying to play i should not run in to any issues..... BS

Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Home>tracert patchserver.crypticstudios.com

Tracing route to patchserver.crypticstudios.com [208.95.185.41]
over a maximum of 30 hops:

1 <1 ms <1 ms <1 ms phub.net.cable.rogers.com [192.168.0.1]
2 6 ms 8 ms 7 ms 7.48.108.1
3 27 ms 6 ms 7 ms vl-201.gw03.ym.phub.net.cable.rogers.com [66.185
.90.17]
4 12 ms 15 ms 16 ms gi-1-1-3.gw01.grnsbr.phub.net.cable.rogers.com [
24.153.7.5]
5 89 ms 26 ms 24 ms 69.63.248.145
6 * * * Request timed out.
7 26 ms 24 ms 25 ms te0-3-0-0.mpd22.ord01.atlas.cogentco.com [154.54
.5.9]
8 44 ms 43 ms 44 ms te0-3-0-1.ccr21.bos01.atlas.cogentco.com [154.54
.7.82]
9 45 ms 49 ms 45 ms te3-4.ccr01.bos06.atlas.cogentco.com [154.54.46.
134]
10 56 ms 53 ms 53 ms 38.111.40.114
11 42 ms 43 ms 42 ms 208.95.185.41

Trace complete.

C:\Documents and Settings\Home>

contacting nettest server..
Local IP: 174.xxxxxxxx
Ping: 46.2 msec
Port: 80: 2 KB/sec 0 KB/sec 3 KB/sec 500
Port: 80: 1 KB/sec 0 KB/sec 4 KB/sec 500
Port: 443: 1 KB/sec 1 KB/sec 3 KB/sec 500
Port: 443: 1 KB/sec 0 KB/sec 4 KB/sec 500
Port: 7255: 0 KB/sec 1224 KB/sec 28 KB/sec 333
Port: 7255: 288 KB/sec 12 KB/sec 306 KB/sec 500
Port: 7003: 134 KB/sec 6 KB/sec 141 KB/sec 500
Port: 7003: 131 KB/sec 6 KB/sec 140 KB/sec 500
Port: 7202: 125 KB/sec 5 KB/sec 132 KB/sec 500
Port: 7202: 118 KB/sec 5 KB/sec 125 KB/sec 500
Port: 7499: 128 KB/sec 6 KB/sec 136 KB/sec 500
Port: 7499: 126 KB/sec 6 KB/sec 133 KB/sec 500
Port: 80: 136 KB/sec 6 KB/sec 144 KB/sec 500
Idle NIC bandwidth Send: 0 KB/sec Recv: 3 KB/sec
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 12
09-10-2011, 07:05 PM
Quote:
Originally Posted by bjdk02 View Post
here is my wired test results, my ISP tells me that if i am not using any P2P while trying to play i should not run in to any issues..... BS

Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Home>tracert patchserver.crypticstudios.com

Tracing route to patchserver.crypticstudios.com [208.95.185.41]
over a maximum of 30 hops:

1 <1 ms <1 ms <1 ms phub.net.cable.rogers.com [192.168.0.1]
2 6 ms 8 ms 7 ms 7.48.108.1
3 27 ms 6 ms 7 ms vl-201.gw03.ym.phub.net.cable.rogers.com [66.185
.90.17]
4 12 ms 15 ms 16 ms gi-1-1-3.gw01.grnsbr.phub.net.cable.rogers.com [
24.153.7.5]
5 89 ms 26 ms 24 ms 69.63.248.145
6 * * * Request timed out.
7 26 ms 24 ms 25 ms te0-3-0-0.mpd22.ord01.atlas.cogentco.com [154.54
.5.9]
8 44 ms 43 ms 44 ms te0-3-0-1.ccr21.bos01.atlas.cogentco.com [154.54
.7.82]
9 45 ms 49 ms 45 ms te3-4.ccr01.bos06.atlas.cogentco.com [154.54.46.
134]
10 56 ms 53 ms 53 ms 38.111.40.114
11 42 ms 43 ms 42 ms 208.95.185.41

Trace complete.

C:\Documents and Settings\Home>

contacting nettest server..
Local IP: 174.xxxxxxxx
Ping: 46.2 msec
Port: 80: 2 KB/sec 0 KB/sec 3 KB/sec 500
Port: 80: 1 KB/sec 0 KB/sec 4 KB/sec 500
Port: 443: 1 KB/sec 1 KB/sec 3 KB/sec 500
Port: 443: 1 KB/sec 0 KB/sec 4 KB/sec 500
Port: 7255: 0 KB/sec 1224 KB/sec 28 KB/sec 333
Port: 7255: 288 KB/sec 12 KB/sec 306 KB/sec 500
Port: 7003: 134 KB/sec 6 KB/sec 141 KB/sec 500
Port: 7003: 131 KB/sec 6 KB/sec 140 KB/sec 500
Port: 7202: 125 KB/sec 5 KB/sec 132 KB/sec 500
Port: 7202: 118 KB/sec 5 KB/sec 125 KB/sec 500
Port: 7499: 128 KB/sec 6 KB/sec 136 KB/sec 500
Port: 7499: 126 KB/sec 6 KB/sec 133 KB/sec 500
Port: 80: 136 KB/sec 6 KB/sec 144 KB/sec 500
Idle NIC bandwidth Send: 0 KB/sec Recv: 3 KB/sec
the game uses ports 7000-7500 and uses a lot of small quick packet streams that some filter software can mis read as p2p traffic.
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 13
09-10-2011, 07:22 PM
My friend and me still are having the disconnect issue also.
Here is my trace
Tracing route to patchserver.crypticstudios.com [208.95.185.41]
over a maximum of 30 hops:

1 * * * Request timed out.
2 9 ms 7 ms 16 ms gig10-0-0-2082.tampfledc-rtr1.tampflrdc.rr.com [
65.32.25.54]
3 13 ms 23 ms 19 ms 72-31-208-114.net.bhntampa.com [72.31.208.114]
4 10 ms 9 ms 9 ms 72-31-208-99.net.bhntampa.com [72.31.208.99]
5 11 ms 9 ms 9 ms 72-31-208-1.net.bhntampa.com [72.31.208.1]
6 35 ms 34 ms 35 ms ae-5-10.cr0.dfw10.tbone.rr.com [66.109.6.106]
7 34 ms 32 ms 34 ms ae-3-0.pr0.dfw10.tbone.rr.com [66.109.6.209]
8 35 ms 33 ms 36 ms te9-4.mpd01.dfw03.atlas.cogentco.com [154.54.11.
49]
9 44 ms 47 ms 44 ms te0-2-0-4.ccr21.dfw01.atlas.cogentco.com [66.28.
4.173]
10 45 ms 43 ms 43 ms te0-2-0-1.ccr21.mci01.atlas.cogentco.com [154.54
.2.114]
11 51 ms 49 ms 50 ms te0-0-0-3.ccr21.ord01.atlas.cogentco.com [154.54
.2.218]
12 63 ms 66 ms 65 ms te0-3-0-6.ccr22.bos01.atlas.cogentco.com [154.54
.43.198]
13 64 ms 63 ms 65 ms te4-2.ccr01.bos06.atlas.cogentco.com [66.28.4.25
4]
14 82 ms 71 ms 72 ms 38.111.40.114
15 65 ms 63 ms 64 ms 208.95.185.41

Trace complete.

Maybe opening up Ports 7000-7500 can fix all of our problems. I been in Control Panel, but I can't find anything on how to open Ports for the game. Does anyone know how and where to open Ports for the game? I have Windows 7 and my friend has Windows XP.
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 14
09-10-2011, 08:38 PM
Opening ports isn't really something done on your computer, except through your firewall, and it doesn't need ports opened, as pretty much any firewall of even moderate quality will identify traffic by the originating process (i.e. it's identifies "STO Client" instead of "port 7000")

If you have a router it may need ports opened, but if STO doesn't have uPnP I'd say something's wrong. (though if it's an old router it might not)

What they're really refering to is your ISP though. There are some ISPs who slow down certain types of traffic travelling through their network (the dastards!) under the premise that if that traffic is allowed to get out of control it would bog down their network. Basically they say that STO's performance and port range is similar to those of some P2P clients, so your ISP (Time Warner Roadrunner, I see from your tracert) might be flagging it as P2P traffic and slowing it down.

Having worked for Time Warner tech support in the past I can say conclusively that they do in fact do throttling on P2P traffic, but as a front line TS rep they didn't tell us shoot all about the details of how it worked, just that it worked, and to tell customers to stop stealing music. (without actually accusing people of stealing music)

It may not be Roadrunner though, one of the earlier posters stated it seemed to be an issue with Cogent, and trying now, I can't get their website to pull up in anything resembling a reasonable amount of time. And every tracert in this and other threads reporting problems is routing through Cogent. I'd be interested to see a tracert from someone not having these lag problems to see if they're routing through Cogent as well...

I'll go try to get into the game and pester my fleet about that.
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 15 Same problem
09-10-2011, 08:39 PM
Hey I have been getting frequent disconnects.
East Coast of Canada
ISP: ROGERS
no p2p clients running, or large file transfers/streaming video.




Microsoft Windows [Version 6.1.7600]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\Ryan>tracert.exe patchserver.crypticstudios.com

Tracing route to patchserver.crypticstudios.com [208.95.185.41]
over a maximum of 30 hops:

1 <1 ms <1 ms <1 ms phub.net.cable.rogers.com [192.168.0.1]
2 6 ms 5 ms 5 ms 7.45.176.1
3 18 ms 15 ms 13 ms 69.63.242.225
4 35 ms 39 ms 39 ms so-4-1-2.gw02.ym.phub.net.cable.rogers.com [66.1
85.82.81]
5 35 ms 36 ms 34 ms 69.63.251.233
6 55 ms 55 ms 72 ms 69.63.248.89
7 * * * Request timed out.
8 55 ms 58 ms 54 ms te0-0-0-4.mpd21.jfk02.atlas.cogentco.com [154.54
.7.13]
9 61 ms 69 ms 60 ms te0-0-0-1.ccr21.bos01.atlas.cogentco.com [154.54
.6.1]
10 60 ms 61 ms 61 ms te3-4.ccr01.bos06.atlas.cogentco.com [154.54.46.
134]
11 72 ms 71 ms 72 ms 38.111.40.114
12 61 ms * 59 ms 208.95.185.41

Trace complete.
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 16 Rogers
09-10-2011, 08:45 PM
I'm beginning to think it may be a combination of factors

I've noticed that at least 3 other ROGERS customers have the same issue currently. Perhaps we should organize guys, and try and tackle getting this issue resolved. Seriously. If you are a rogers customer, lets discuss calling these guys, and see if we can get this issue resolved.

I currently pay 99 bucks /mo for their 75mbit service. I'm willing to accept that they are going to throttle my torrents. But not Star Trek Online, which is a completely legitimate use of an internet connection. It really steams me.

Thoughts?
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 17
09-10-2011, 09:03 PM
LIke I said above, I don't think rogers is the issue. Yes, there's several rogers customers, but there's also a Florida Roadrunner, a "Versalink" out of the Netherlands, and if you check other threads reporting this "Telefonica" out of Germany, Sao Paulo Communications out of Brazil, and Cox Cable out of the States.

The common thread with these reports isn't the individual's ISPs, but with the second half of the trip, they all go through Cogent. Now, if Cryptic is a smart company (and they seem to be) they'll have multiple redundant connections to the outside world (if not multiple physical server farms) If the problems lying with one of those connections (specifically one run by Cogent) that would exzplain why some people are seeing this and other people are like "What, Lag? You crazy!"
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 18
09-11-2011, 12:57 AM
I've been asking around to some people who I know are geographically near me and some have the same ISP, they have no lag at all in STO, no disconnects. They did some traceroutes and they all go over Cogent as well, so how is it that only a small group of players is affected by this?
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 19 Rogers
09-11-2011, 05:59 AM
Just because other users with the disconnect problem don't share my isp does not mean that rogers is not to blame. At this point there is something going on with rogers users, im pretty sure. I also suggest that others users may want to look into contacting their isps to figure out this issue.
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 20
09-11-2011, 06:24 AM
WardH, thats interesting
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


All times are GMT -7. The time now is 04:58 PM.