Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 1 joystick
02-07-2012, 11:35 AM
I have a logitech attack3 joystick that i would like to use to play this game..i would like to use it to fly my ship,fire all weapons and engage my engines..i do not know anything about key binding or understand it..i did download the logitech profiler and followed it's instructions..in the game under key bindings i used the space bar to fire all weapons then on the profiler i set that to push the space bar, but it does not work..if anyone knows how to do this can u please help me..i have read all the post in the forum i could find, but still do not understand how to make this stupid joy stick work for this game...ty for your time
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 2
02-07-2012, 11:55 AM
joysticks tend to be troublesome in STO as the game has an issue interpreting the 8 way or more directions of the joystick instead of the the 4 way directional buttons ie: there is no yaw left or right control.
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 3
02-07-2012, 12:23 PM
I use a Saitek F-65F for the space portions. Don't have a problem with it. What I would suggest is that you bring up the keybind menu (/keybind at the chat line) and select the fire all weapons bind. When it prompts for the key to use, press the appropriate button on your controller. It could be that the profile you created is not active. This will validate that for you.
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 4
02-07-2012, 12:39 PM
i will try that...ty
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 5
02-07-2012, 12:48 PM
when i go to fire all weapons in key bind i press my joy stick trigger button and it does nothing
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 6
02-08-2012, 09:32 AM
Make sure your profile is active. I am not familiar with the logitech interface, but you should be able to attach it to an application. In this case "GameClient.exe". If not, there should be a mechanism to make a profile active.
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 7
02-08-2012, 01:19 PM
I use an Extreme 3D Pro Logitech joystick in STO with the Logitech Profiler with no problems.

1.) TURN OFF joystick support in STO

Under 'Options' in the profiler, 'Global Options Settings' set it to "Apply Persistent Profile" to your profile for STO

Basically you are just setting the joystick to send a keystroke when a button is pushed.
If you have it set to STO Profile as the default and you start the profiler with system start.

Tick the 2 boxes below in 'Global Options Settings'

The joystick will be activated all the time, you can even check the operation by opening Notepad and pressing buttons, the keystokes should appear,

Although using this method is annoying if the joystick is moved outside the game because windows will receive the keys sent. You can close it to avoid this.
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 8
02-09-2012, 11:53 AM
ty for your help starblazer it works great..
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 9
02-09-2012, 01:51 PM
Quote:
Originally Posted by shadowjoesmith
ty for your help starblazer it works great..
Glad to help..
May the Force be...errr...I mean.. Live long and prosper..

Cheers
Lt. Commander
Join Date: Dec 2007
Posts: 120
# 10
02-10-2012, 08:45 PM
Quote:
Originally Posted by shadowjoesmith
I have a logitech attack3 joystick that i would like to use to play this game..i would like to use it to fly my ship,fire all weapons and engage my engines..i do not know anything about key binding or understand it..i did download the logitech profiler and followed it's instructions..in the game under key bindings i used the space bar to fire all weapons then on the profiler i set that to push the space bar, but it does not work..if anyone knows how to do this can u please help me..i have read all the post in the forum i could find, but still do not understand how to make this stupid joy stick work for this game...ty for your time
I have the very same controller... and have some input for you as well. I don't know how much memory or processing power it takes for one of those profilers, but, I did make a "translation matrix" in text form, that translates the game's XBox button config for the Attack 3. I figured it out with some time, and found even though a few buttons register as different numbers to the game, it works all the same when bound.

BTW... make sure you have the region drop menu on Space, or simply be IN space while binding.


Joy Button - Xbox - (Game Designation)

1 - Ab
2 - Bb
3 - Xb (11)
4 - yb (12)
5 - Lb
6 - Rb
7 - Ltrigger
8 - Rtrigger
9 - Rstick (4) - I did reassign Right Stick using the controller options in the game menu to button 9
10- Lstick (3) - I did reassign Left Stick using the controller options in the game menu to button 10

(Xb reads as Joy11 but is physically button 3)
(Yb reads as Joy12 but is physically button 4)

(Lstick reads as Joy3 but initially assigned to button 11)
(Rstick reads as Joy4 but initially has no assigned key)

To bind the buttons, go to the chat menu and type in the key bind commands... I will type out the commands as I did in game to configure my stick. You can try it with my config, or sub for your own.

The Formula: /bind (command) Ab (example button) GenSendMessage HUD_Root FirePhasers (game code)

Can also just copy and paste instead of typing...lol.

Fire All Phasers, type:
/bind Ab GenSendMessage HUD_Root FirePhasers

Fire All Torpedoes, type:
/bind Xb GenSendMessage HUD_Root FireTorps

Fire All Weapons, type:
/bind GenSendMessage HUD_Root FireAll

Throttle Forward, type:
/bind Rb throttleadjust .25

Throttle Back, type:
/bind Ltrigger throttleadjust -.25

Throttle Toggle, type:
/bind Rtrigger throttletoggle

And for Space skill tray row 2, I assigned these buttons and placed my most used skills into the slots reassigned to the joystick's buttons 4, 5 and 10. (the actual buttons mind you.)

Skill Tray Second Row #1, type:
/bind Yb UseTraySlot1 0

Skill Tray Second Row #2, type:
/bind Lb UseTraySlot1 1

Skill Tray Second Row #3, type:
/bind Lstick UseTraySlot1 2

I hope this was comprehensive to you, and can save you some processor power, to use the game binds directly.
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


All times are GMT -7. The time now is 07:32 AM.