Lt. Commander
Join Date: Nov 2012
Posts: 153
# 1 Pixel Shader error
11-13-2014, 04:30 PM
Is anyone still getting the pixel shader error. Here this is what it looks like: compile error code = E_NOTIMPL 0x80004001

pops up at the bottom of the screen on start up. This should have been fixed in a earlier patch. But apparently for me it was not fixed since I still get it. Tech support is just running me in circles. It would be nice to know if others are still seeing this or not.
Ensign
Join Date: Nov 2013
Posts: 14
# 2
11-13-2014, 11:35 PM
I'm getting this error message on start-up too. Running on OS X 10.10. Besides the error message I'm experiencing STO to crash after 10 minutes in gameplay sometimes 30 minutes but never more.

Tried reinstalling STO, play on lowest graphics etc... no positive results
Lieutenant
Join Date: Jun 2012
Posts: 52
# 3
11-14-2014, 12:05 PM
Yes, still having the issue here.
Captain
Join Date: Jun 2012
Posts: 4,114
# 4
11-14-2014, 12:46 PM
Ya, it's still there. Seems to a directX call for a function not implemented correctly or not supported by your hardware.
KBF Lord MalaK
Awoken Dead

Now shaddup about the queues, it's a BUG
Lt. Commander
Join Date: Nov 2012
Posts: 153
# 5
11-14-2014, 05:16 PM
Yes I looked it up online. It appears to be related to DX9 trying to do something that is not implemented for it. So somewhere there is a command that is probably meant for DX11 that DX9 is trying to process and it is throwing up this error. There is a thread on the Neverwinter Nights forum about this same exact thing. In fact they had the same issue with the UI that I did and others. So they might be related. Changing from DX9 to DX11 in the game menu did seem to fix this issue for some people, but it did not do that for me. I found this info from here: http://nw-forum.perfectworld.com/sho...-failure/page5

and the error code info from here. http://msdn.microsoft.com/en-us/libr...(v=vs.85).aspx

Good to know I am not the only one. It would be nice to know what range of hardware this occurs on and of course please send in a bug report via the in game system.

I am running Windows 7 64bit with a Intel HD card. (yes, yes I know not for gaming, blah,blah, blah. STUF) My card does not fully support DX11 as far as I know. ( speaking of I have unverified, second hand info that DX11 is unstable and buggy)
Ensign
Join Date: Nov 2014
Posts: 1
# 6 Mac+Steam?
11-14-2014, 07:55 PM
Ditto on the glad-I'm-not-the-only-one. Tech support gave me some Windows fix suggestions when my support ticket clearly told them I'm on Mac, running through Steam. On top of that, the suggestions they gave me for the game launcher (which I followed dutifully) have caused it to stop launching. I'm guessing I'm going to have to download the game all over again and give up on Steam. Grr. Why do tech support people have such a hard time admitting they don't know how to fix a problem??

Maybe there's a problem because of Steam?

Last edited by jabbrwock; 11-14-2014 at 08:00 PM.
Lt. Commander
Join Date: Nov 2012
Posts: 153
# 7
11-15-2014, 01:48 PM
Well I don't know what they asked you to do. I got asked to re-install the entire game, which was not that much of a big deal. I did do it, and like I thought it did nothing. But my guess is, based on the support tickets I have sent in that they have a script that they have to follow in regards to troubleshooting an issue. So they send you a set list of things to try. I was dutifully going through the process when they suggested I downgrade to an older version of Direct X. Then I snapped. Wrote then a strongly worded reply. Sent a message to their FB page along with a image showing the error code. Created this thread on the forums. And went looking for the meaning of the error code. Now they are being all nice and assuring me that they are aware of the bug and are working on it.

You could try looking on the Steam forums to see if there is a issue there. Or contact Steam Support and see if they have an idea. They probably will just direct you to talk to STO support. So you may just want to go ahead and re-install STO.

I went ahead and sent tech support the link to this thread. They assure me they have moderators constantly looking at the forums...Yeah...suuuuuurrrre. So at least they are aware of it...one hopes. But it might take them two to three months to fix this.
Survivor of Romulus
Join Date: Jun 2012
Posts: 1,609
# 8
11-15-2014, 01:54 PM
Hate this bug as for game support I'm shocked you got answer all I get is to ask on here
Welcome to bugs online were we only fix the bugs you like, and will ignore the ones you hate.
These are the voyages of the USS Farmville. Her 5 year mission is to boldly farm where no one has farmed before.
Say No to ARK
Lt. Commander
Join Date: Nov 2012
Posts: 153
# 9
11-15-2014, 07:38 PM
Well, I am probably the only person on STO that has managed to get a passive aggressive reply from tech support. It was over a older bug that was causing my graphics driver to crash repeatedly. I just kept badgering them about it, lols. And messaging their FB account probably had something to do with it. Kinda surprised they did not perma ban me.
Ensign
Join Date: Nov 2014
Posts: 2
# 10
11-19-2014, 04:59 AM
I've been getting this since yesterday. Gameplay now limited to a few seconds before the colours go crazy and/or crashes. Really annoying. Have deleted and reinstalled and player around with the graphics settings but its still screwed. Anyone got any suggestions??
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


All times are GMT -7. The time now is 04:57 PM.