Ensign
Join Date: Aug 2012
Posts: 2
So this is killing me. I've looked and fiddled and tried all sorts but whatever I do, the STO Launcher cannot update, which basically means I can't even start the game.

I have the game installed via Steam; the launcher exe runs as Admin and every time I run it I get a message saying:

Unable to establish connection to patch server. Please check your internet connection. If problems persist, please contact Technical Support.

The system is running Win7 x64; Windows Firewall is disabled. AVG firewall is disabled, My NAT router firewall is disabled. This isn't normal, I opened them all to try and make it work. The internet connection is slow (typically 1.5-2 mbit) but stable.

Traceroute to patchserver.crypticstudios.com comes back in an average of ~200 - 250ms which is not great but should work to allow the launcher to update..

Nettest results are below:

contacting nettest server..
Local IP: 88.108.251.246
Ping: 231.0 msec
Port: 80: timed out
Port: 80: 18 KB/sec 1 KB/sec 20 KB/sec 500
Port: 443: 23 KB/sec 2 KB/sec 39 KB/sec 500
Port: 443: 23 KB/sec 3 KB/sec 57 KB/sec 500
Port: 7255: 18 KB/sec 3 KB/sec 66 KB/sec 500
Port: 7255: timed out
Port: 7003: timed out
Port: 7003: timed out
Port: 7202: timed out
Port: 7202: timed out
Port: 7499: timed out
Port: 7499: timed out
Port: 80: 21 KB/sec 5 KB/sec 53 KB/sec 500
Idle NIC bandwidth Send: 13 KB/sec Recv: 250 KB/sec

I've tried to configure firewalls but to no avail; hence disabling them. I've already reset the nics several times.

This is the second attempt at getting this to work, and I'm pretty fed up.

Please, please - someone help!

Many thanks!

Last edited by bipolarboy; 08-04-2012 at 09:09 AM.
Ensign
Join Date: Aug 2012
Posts: 2
# 2
08-04-2012, 09:08 AM
Fix details:

AVG Internet Security was causing the issue. I use 2011 and the Firewall was at fault.

Basically, when AVG added an exception to the "Star Trek Online.exe" file, it allowed access to safe networks only. My computer only has access to safe networks, but changing the setting in AVG to 'All Networks' allowed the launcher to reach the patch server. Hope that helps.

Also, my query to Customer Support was answered by a generic message which was useless, so I suspect they don't know.
Ensign
Join Date: Aug 2012
Posts: 5
# 3
08-08-2012, 07:13 PM
Thanks for the tip, I'll try that.
Empire Veteran
Join Date: Jun 2012
Posts: 3,067
# 4
08-10-2012, 12:29 AM
I use avg too and only thing would let me get on was disabling firewall but now that doesn't even work... still having same problemo.
Ensign
Join Date: Aug 2012
Posts: 5
# 5
08-10-2012, 07:00 AM
Likewise, playing with the firewall didn't work.
Starfleet Veteran
Join Date: Jun 2012
Posts: 75
# 6
12-06-2012, 05:34 AM
Just a note: Norton Internet Security (which i'm testing) doesn't let you through either.

I wonder if this is an update to all firewalls via Anti-virus or if it is something cryptic has changed.
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


All times are GMT -7. The time now is 03:28 PM.